Ruminal degradation kinetic of Brachiaria brizantha silages with different microbial additives

Authors

  • Odimári Pricila Pires do Prado Universidade Estadual de Londrina
  • Danielle Bandeira Fernandes Universidade Estadual de Londrina
  • Valter Harry Bumbieris Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Fernando Luiz Massaro Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Carolina Amália de Souza Dantas Muniz Universidade Estadual de Londrina
  • Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4025

Keywords:

Bacterium inoculant, Carbohydrate fractions, Degradation rate, Homolactic, Nutritional value, Ruminant.

Abstract

 

This study aimed to determine the carbohydrate fractions and estimate ruminal fermentation kinetics parameters of silages Brachiaria brizantha cv. Marandu with the inclusion of two microbial additives: Additive LPPP Pasture (Lactobacillus plantarum and Pediococcus pentosaceus) and additive BSLPPA Pasture (Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum and Pediococcus acidilactici). The experimental design was completely randomized with three different silages and three replications per silage. The silos were opened after 34 days of fermentation and then sent for laboratory analysis. For the fractionation of carbohydrates were determined total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fractions A + B1 (fractions of fast and average ruminal degradation), B2 fraction (fraction slowly degraded in the rumen) and fraction C (carbohydrates no digestible in the rumen). The gas production data were fitted to a logistic model bicompartimental. There was no difference in the values of the variables of fiber degradation (FC) kinetic and no-fiber carbohydrates (NFC) of the silages. However, silages Brachiaria brizantha cv. Marandu with use of additives LPPP and BSLPPA had higher fractions of digestible carbohydrates, reducing total carbohydrates and low indigestible fiber fraction of carbohydrates. Thus, the two microbial additives improved the nutritional value of silage Marandu-grass.

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Author Biographies

Odimári Pricila Pires do Prado, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia/CCA

Danielle Bandeira Fernandes, Universidade Estadual de Londrina

Discente de graduação em Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Valter Harry Bumbieris Junior, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr.do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Fernando Luiz Massaro Junior, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Carolina Amália de Souza Dantas Muniz, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-12-17

How to Cite

Prado, O. P. P. do, Fernandes, D. B., Bumbieris Junior, V. H., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., Massaro Junior, F. L., … Barbosa, M. A. A. de F. (2013). Ruminal degradation kinetic of Brachiaria brizantha silages with different microbial additives. Semina: Ciências Agrárias, 34(6Supl2), 4025–4036. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4025

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