Probiotic in swine diets on the blood parameters and rations digestibility

Authors

  • Rizal Alcides Robles-Huaynate Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Maria Cristina Thomaz Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Áureo Evangelista Santana Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Guido Carlos Iselda Hermans Masson Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Alessandro Borges Amorim Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Susana Zaneti Silva Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Urbano do Santos Ruiz Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Pedro Henrique Watanabe Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Fábio Enrique Lemos Budiño Instituto de Zootecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1627

Keywords:

Bacillus spp., Blood cells, Mineral matter, Stress, Swine.

Abstract

Two assays were accomplished being, both using a randomized block design: Assay 1 the aimed was to evaluate the blood parameters of weaned recently pigs and receiving rations with and without probiotic. Twenty pigs with body weight of 6.99 ± 0.42 kg were used and were collected samples of blood to the 0, 7, 14, 21 and 28 days after wean, for determinations of the bool parameters. Assay 2 the objective was to determine the rations digestibility for growth swine supplemented or not with probiotic in the rations. The rations and the ages of the animals influenced most of the variables of the blood parameters. The probiotic didn’t alter the ration digestibility to exception for mineral matter. It is ended that the blood parameters were altered for the use of the probiotic and the age of the animals, both emphasized to challenges happened after wean and the mineral matter was better taken advantage with the use of the probiotic.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Rizal Alcides Robles-Huaynate, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Maria Cristina Thomaz, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Profª Drª da FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Áureo Evangelista Santana, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Prof. Dr. da FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Guido Carlos Iselda Hermans Masson, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Alessandro Borges Amorim, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Susana Zaneti Silva, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente de Graduação em Zootecnia da FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Urbano do Santos Ruiz, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Pedro Henrique Watanabe, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, FCAV/UNESP, Campus de Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Fábio Enrique Lemos Budiño, Instituto de Zootecnia

Pesquisador Dr. do Instituto de Zootecnia, APTA/SAA, Nova Odessa, SP.

Published

2014-06-25

How to Cite

Robles-Huaynate, R. A., Thomaz, M. C., Santana, Áureo E., Masson, G. C. I. H., Amorim, A. B., Silva, S. Z., Ruiz, U. do S., Watanabe, P. H., & Budiño, F. E. L. (2014). Probiotic in swine diets on the blood parameters and rations digestibility. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1627–1636. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1627

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2