Chemical composition and fermentation dynamics of jackfruit silage

Authors

  • João Ricardo Rebouças Dórea Universidade de São Paulo
  • Luiz Gustavo Ribeiro Pereira Embrapa Gado de Leite
  • Alexandre Lima Ferreira Universidade Federal de Minas Gerais
  • Thiago Carvalho da Silva Universidade Federal de Viçosa
  • José Augusto Gomes Azevêdo Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Vinícius Nunes de Gouvêa Universidade de São Paulo
  • André Luiz Custódio Franco Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n4p1967

Keywords:

Additive, Alternative Food, Artocarpus heterophyllus, Fermentation.

Abstract

It was evaluated the effect of adding corn meal (5%) and urea (1%) in the chemical composition and fermentation characteristics of jackfruit silage, using a randomized experimental design with factorial arrangement 3x7 (treatment x day of opening) with two replications. Silos of PVC, 10 cm diameter x 40 cm in length, were used. The opening of the silos then assessing the chemical composition and silage fermentation occurred at 1, 3, 5, 7, 14, 28 and 56 days after ensiling. The dry matter (DM) and crude protein (CP) were significantly highest (P <0.05) with the addition of 5% corn and 1% urea, respectively. The pH found in all treatments was considered ideal for good quality silage. The addition of urea increased significantly (P <0.05) values of ammonia nitrogen (N-NH3/NT). The addition of 1% urea worked as alkali in the cell wall of the ensiled material, shown by the reduction in levels of fibrous fractions. The jackfruit has a potential for conservation as silage and the use of corn and urea as additives enhances the fermentation and silage quality.

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Author Biographies

João Ricardo Rebouças Dórea, Universidade de São Paulo

Discente de Doutorado em Ciência Animal e Pastagens, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, ESALQ, Piracicaba, SP.

Luiz Gustavo Ribeiro Pereira, Embrapa Gado de Leite

Pesquisador da Embrapa Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Bolsista de Produtividade do CNPq.

Alexandre Lima Ferreira, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente de Doutorado em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Thiago Carvalho da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente de Doutorado em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

José Augusto Gomes Azevêdo, Universidade Estadual de Santa Cruz

Prof. do Deptº de Ciências Agrária e Ambientais, Universidade Estadual de Santa Cruz, UESC, Ilhéus, BA. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Vinícius Nunes de Gouvêa, Universidade de São Paulo

Discente de Doutorado em Ciência Animal e Pastagens, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, ESALQ, Piracicaba, SP.

André Luiz Custódio Franco, Universidade de São Paulo

Discente de Doutorado em Solos e Nutrição de Plantas, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, ESALQ, Piracicaba, SP.

Published

2013-08-30

How to Cite

Dórea, J. R. R., Pereira, L. G. R., Ferreira, A. L., Silva, T. C. da, Azevêdo, J. A. G., Gouvêa, V. N. de, & Franco, A. L. C. (2013). Chemical composition and fermentation dynamics of jackfruit silage. Semina: Ciências Agrárias, 34(4), 1967–1976. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n4p1967

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