Evaluation of grazing beef cows receiving supplements with different protein contents

Authors

  • Sidnei Antônio Lopes Universidade Federal de Viçosa http://orcid.org/0000-0002-0333-3797
  • Mário Fonseca Paulino Universidade Federal de Viçosa
  • Edenio Detmann Universidade Federal de Viçosa
  • Luciana Navajas Rennó Universidade Federal de Viçosa
  • Ériton Egídio Lisboa Valente Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Carla Heloísa Avelino Cabral Universidade Federal do mato Grosso
  • Victor Valério de Carvalho Universidade Federal de Viçosa
  • Josilaine Aparecida da Costa Lima Universidade Federal de Viçosa
  • Marcos Rocha Manso Universidade Federal de Viçosa
  • Hugo Colombarolli Bonfá Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5p3361

Keywords:

Beef cows, Intake, Nellore, Non-esterified fatty acids, Supplementation.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of supplementation with different crude protein contents on the productive performance of grazing beef cows during post-calving. Thirty-six beef cows, with age and average body weight of 5 years and 490±17.9 kg, respectively, were used. The experimental design was completely randomized. The treatments were: control = cows received only mineral mixture ad libitum; supplemented = cows received 1 kg d-1 of supplement containing 80, 200, or 320 g crude protein (CP) kg-1. There was no effect (P ? 0.16) of supplementation on voluntary intake. A linear effect (P < 0.02) of the CP content in the supplements was observed among supplemented cows, only for the CP intake. Supplementation did not affect (P ? 0.20) the total digestibility of organic matter, neutral detergent fiber corrected for ash and protein, and CP. Among supplemented cows, a positive linear effect (P < 0.01) of the CP content in the supplement was observed for the CP digestibility. Intestinal flow of microbial nitrogen compounds and efficiency of synthesis microbial were not affected (P ? 0.18) by treatments. Performance, milk yield and composition were not also affected (P ? 0.11) by treatments. Supplementation did not affect (P ? 0.52) non-esterified fatty acids, urea nitrogen and progesterone serum concentrations. It is concluded that supplementation of grazing beef cows during post-calving does not affect nutritional and productive performance.

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Author Biographies

Sidnei Antônio Lopes, Universidade Federal de Viçosa

Dr. em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Mário Fonseca Paulino, Universidade Federal de Viçosa

Prof., Departamento de Zootecnia, UFV, MG, Brasil.

Edenio Detmann, Universidade Federal de Viçosa

Prof., Departamento de Zootecnia, UFV, MG, Brasil.

Luciana Navajas Rennó, Universidade Federal de Viçosa

Profa, Departamento de Zootecnia, UFV, MG, Brasil.

Ériton Egídio Lisboa Valente, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof., Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Candido Rondon, PR, Brasil.

Carla Heloísa Avelino Cabral, Universidade Federal do mato Grosso

Profa, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal do Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil.

Victor Valério de Carvalho, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Josilaine Aparecida da Costa Lima, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Marcos Rocha Manso, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Hugo Colombarolli Bonfá, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

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Published

2016-10-26

How to Cite

Lopes, S. A., Paulino, M. F., Detmann, E., Rennó, L. N., Valente, Ériton E. L., Cabral, C. H. A., … Bonfá, H. C. (2016). Evaluation of grazing beef cows receiving supplements with different protein contents. Semina: Ciências Agrárias, 37(5), 3361–3372. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5p3361

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