Effect of additives on the physical and chemical characteristics of sugar cane silage

Autores

  • Patricia do Rosario Rodrigues Universidade Federal de Lavras
  • Antonio Delunardo Pandolfi Filho Universidade Federal do Espírito Santo
  • Bráulio Pêgo de Faria Universidade Federal do Espírito Santo
  • Guilherme Santos Freitas Universidade Federal do Espírito Santo
  • Rodrigo Santos Freitas Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento
  • Bruno Borges Deminicis Universidade Federal do Sul da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2753

Palavras-chave:

Aerobic stability, Chemical composition, Forage conservation, Silage.

Resumo

The objective of this study was to verify the efficiency of different additives on chemical composition, pH, ethanol production, content of volatile fatty acids (VFAs), nutritional losses during fermentation, and changes in fibrous fractions, in the levels of non-fibrous and total carbohydrates during the sugar cane silage fermentation process with different additives. The treatments consisted of control (no additive); corn meal, at 10% of natural matter; molasses, at 10% of natural matter; urea, at 2% of natural matter; and microbial inoculant for sugarcane silage (Lactobacillus plantarum, Kera-Sil®) in a proportion of 2 g L-1 of water using a 2 liter solution per ton of ensilage. The experimental design was a completely randomized design with five treatments and five replications. The urea treatment provided the best preparation of silage, taking into account the pH and bromatological composition when compared to silages made with the other tested additives, and the control. The sugarcane silage showed a loss of 5.86% on average of dry matter, not differing from others additives used. There was an increase in crude protein content when urea was used. There was no difference between the treatment for fiber losses in neutral detergent and total digestible nutrients.

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Biografia do Autor

Patricia do Rosario Rodrigues, Universidade Federal de Lavras

Zootecnista, Discente do Curso de Doutorado em Produção e Nutrição de Ruminantes do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Lavras, UFLA, Lavras, MG, Brasil. Bolsista CNPQ.

Antonio Delunardo Pandolfi Filho, Universidade Federal do Espírito Santo

Zootecnista, Mestre em Ciências Veterinárias pelo Programa de Pós Graduação em Ciências Veterinária, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Alegre, ES, Brasil. Bolsista CAPES.

Bráulio Pêgo de Faria, Universidade Federal do Espírito Santo

Médico Veterinário, Discente do Curso de Mestrado em Ciências Veterinárias no Programa de Pós Graduação em Ciências Veterinária, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Alegre, ES, Brasil.

Guilherme Santos Freitas, Universidade Federal do Espírito Santo

Zootecnista, Mestre em Ciências Veterinárias pelo Programa de Pós Graduação em Ciências Veterinária, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Alegre, ES. Brasil. Bolsista CAPES.

Rodrigo Santos Freitas, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento

Zootecnista, Pesquisador do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Florianópolis, SC. Brasil.

Bruno Borges Deminicis, Universidade Federal do Sul da Bahia

Prof. Adjunto, Universidade Federal do Sul da Bahia, UFBA, Teixeira de Freitas, BA. Brasil.

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Publicado

2015-08-17

Como Citar

Rodrigues, P. do R., Pandolfi Filho, A. D., Faria, B. P. de, Freitas, G. S., Freitas, R. S., & Deminicis, B. B. (2015). Effect of additives on the physical and chemical characteristics of sugar cane silage. Semina: Ciências Agrárias, 36(4), 2753–2762. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2753

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