Ingestive and metabolic behavior of bovines fed rations containing probiotics

Authors

  • Fernando Luiz Massaro Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Paula de Sousa Fortaleza Universidade Estadual de Londrina
  • Fernando Henrique Brussi Beran Universidade Estadual de Londrina
  • Valdecir de Souza Castro Montanapec
  • Edson Luiz de de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa Universidade Estadual de Londrina
  • Valter Harry Bumbieris Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Odimári Priscila Pires do Prado Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4157

Keywords:

Ammonia nitrogen, Consumption, Digestibility, pH plasma urea nitrogen, Yeast.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effects of Saccharomices cerevisiae and Lactobacillus casei in bovine diets, on dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) intake and digestibility, ruminal pH and ammonia nitrogen (N-NH3) and plasma urea nitrogen (PUN). Rations were isoproteic (13,04% CP) and isoenergetic (66,39% TDN) with sorghum silage used as roughage (50% of DM). Six ruminal-cannulated males, castrated, ½Gir½ Holstein crossbred, with average live wight of 317 kg and 24 months old were utilized. Treatments were determined as control (without probiotic addition) and with probiotic, which contained 4,5 x 109 CFU/animal/day of Saccaromyces cerevisiae and 3,1 x 107 CFU/animal/day of Lactobacillus casei. The experiment lasted 38 days, divided in two periods of 19 days. In the present work, the supply of live yeast Saccharomyces Cerevisiae and lactic bacteria Lactobacillus casei had no influence on DM, OM, CP, NDF and ADF intake and digestibility, ruminal pH, ruminal N-NH3 and PUN, indicating that can be used in cattle feed when necessary.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Fernando Luiz Massaro Junior, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Ana Paula de Sousa Fortaleza, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Fernando Henrique Brussi Beran, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado, de Pós-graduação em Ciência Animal, área de Produção Animal, UEL, Londrina, PR.

Valdecir de Souza Castro, Montanapec

Pesquisador, Montanapec, Londrina, PR.

Edson Luiz de de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Valter Harry Bumbieris Junior, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Odimári Priscila Pires do Prado, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-12-17

How to Cite

Massaro Junior, F. L., Silva, L. das D. F. da, Fortaleza, A. P. de S., Beran, F. H. B., Castro, V. de S., Ribeiro, E. L. de de A., … Prado, O. P. P. do. (2013). Ingestive and metabolic behavior of bovines fed rations containing probiotics. Semina: Ciências Agrárias, 34(6Supl2), 4157–4166. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4157

Issue

Section

Articles