Pelleting and extrusion effects on the digestibility of alternative ingredients in Northeast Semi-arid for Nile tilapia

Authors

  • Lilian Dena dos Santos Universidade Federal do Paraná
  • Sília Maria de Negreiros Sousa Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Lilian Carolina Rosa da Silva Universidade Federal do Paraná
  • Robie Allan Bombardelli Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Fábio Meurer Universidade Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3367

Keywords:

Feed evaluation, Fish nutrition, Oreochromis niloticus, Feed processing.

Abstract

The apparent digestibility of nutrients and energy from cassava (RM), goats / sheep by products meal (FR) and maniçoba hay meal (FM) was evaluated for Nile tilapia in feed processing, as palletized and extruded form. The apparent digestibility of crude protein and energy for the RM, FR and FM in pelletized diets were respectively 77.97 and 65.86%, 93.79 and 88.62%, 54.62 and 28.64%. The apparent digestibility of crude protein and energy for the RM, FR and FM in extruded feeds were respectively 83.98 and 81.77%, 62.55 and 89.81%, 52.73 and 28.09%. The extrusion contributed to the improvement of energy digestibility of the RM, but reduced the apparent digestibility of the protein fraction of FR. The values of digestible nutrients in the present work, regardless of the processing, suggest a good potential for the use of cassava flour and goats/sheep by products meal in the composition of diets for Nile tilapia, unlike hay maniçoba hay meal.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lilian Dena dos Santos, Universidade Federal do Paraná

Profª Drª em Zootecnia; Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Curso Superior de Tecnologia em Aquicultura, Universidade Federal do Paraná, UFPR, Setor Palotina, Palotina, PR.

Sília Maria de Negreiros Sousa, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

M.e em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Campus de Marechal Cândido Rondon, Marechal Cândido Rondon, PR.

Lilian Carolina Rosa da Silva, Universidade Federal do Paraná

Profª Drª em Zootecnia; Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Curso Superior de Tecnologia em Aquicultura, Universidade Federal do Paraná, UFPR, Setor Palotina, Palotina, PR.

Robie Allan Bombardelli, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr. em Zootecnia; Programa de Pós Graduação em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, UNIOESTE, Campus Toledo; Programa de Pós Graduação em Zootecnia, UNIOESTE, Campus Marechal Cândido Rondon.

Fábio Meurer, Universidade Federal do Paraná

Prof. Dr. em Zootecnia; Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, UFPR, Campus Jandaia, Jandaia do Sul, PR.

Published

2014-12-09

How to Cite

Santos, L. D. dos, Sousa, S. M. de N., Silva, L. C. R. da, Bombardelli, R. A., & Meurer, F. (2014). Pelleting and extrusion effects on the digestibility of alternative ingredients in Northeast Semi-arid for Nile tilapia. Semina: Ciências Agrárias, 35(6), 3367–3376. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3367

Issue

Section

Articles