Cassava starch-degrading profile of Saccharomyces cerevisiae expressing an amylase from Cryptococcus flavus

Authors

  • Flaviane Silva Coutinho Universidade Federal de São João Del-Rei
  • Deisielly Ribeiro Marques Universidade Federal de São João Del-rei
  • Daniel Silva Dias
  • José Antonio da Silva Universidade Federal de São João Del-rei
  • Paulo Afonso Granjeiro Universidade Federal de São João Del-rei
  • Daniel Bonoto Gonçalves Universidade Federal de São João Del-rei
  • Alexsandro Sobreira Galdino Universidade Federal de São João Del-Rei.

DOI:

https://doi.org/10.5433/2316-5200.2013v2n4p15

Keywords:

Cassava, Saccharomyces cerevisiae, amylase, recombinant

Abstract

The main aim of this study was to compare the profile of raw cassava starch-degradation using a laboratorial (CENPK2) and semi-industrial strains (MFL) of the baker´s yeast Saccharomyces cerevisiae expressing an amylase from yeast Cryptococcus flavus (Amy1). The plate essay showed the ability of the both strains to degrade raw cassava starch as sole carbon source. The amylolytic activity of the strain CENPK2 was 4. U.mL-1 compared to 8 U. mL-1 for MFL. Both strains were able to degrade 70% of cassava starch during 96 hours fermentations. The zymogram analysis showed only amylase band with an apparent mass ca. 66 kDa (CENPK2) and 80 kDa (MFL). The MFL strain released almost two times more glucose compare to CENPK2.Taken together, these results open perspective for the production of ethanol from cassava starch using only Amy1.

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Author Biographies

Flaviane Silva Coutinho, Universidade Federal de São João Del-Rei

Bioquimica/Laboratório de Biotecnologia de Microrganismos

Deisielly Ribeiro Marques, Universidade Federal de São João Del-rei

Bioquimica/Laboratório de Biotecnologia de Microrganismso

José Antonio da Silva, Universidade Federal de São João Del-rei

Bioquimica - Laboratório de Processos Biotecnológicos e Purificação de Macromoléculas

Paulo Afonso Granjeiro, Universidade Federal de São João Del-rei

Bioquimica - Laboratório de Processos Biotecnológicos e Purificação de Macromoléculas

Daniel Bonoto Gonçalves, Universidade Federal de São João Del-rei

Bioquímica - Laboratório de Processos Biotecnológicos e Purificação de Macromoléculas

Alexsandro Sobreira Galdino, Universidade Federal de São João Del-Rei.

Bioquímica/Laboratório Biotecnologia de Microrganismos

Published

2014-03-28

Issue

Section

Artigos Científicos