Starch films: production, properties and potential of utilization

Authors

  • Suzana Mali Universidade Estadual de Londrina
  • Maria Victória Eiras Grossmann Universidade Estadual de Londrina
  • Fábio Yamashita Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n1p137

Keywords:

Biodegradable packaging, Biopolymers, Starch, Mechanical properties and barrier properties

Abstract

There is an increasing interest in the utilization of renewable resources for the production of food packaging. Among the biopolymers, starches from several sources have been considered as one of the most promising material for this purpose, and the reasons for this are that starches are biodegradable, are inexpensive and available in the worldwide. This work presents a bibliography review about biodegradable starch films characterization and potential of utilization. Discusses the starch films mechanical and barrier properties, the cristallinity and the effects of the use of plasticizers over these properties. The discussed informations indicate that exist great possibilities for these materials in food packaging, which depend on the production of more stable materials and the development of production technology in industrial scale.

 

 

 

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Author Biographies

Suzana Mali, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia, Centro de Ciências Exatas, da Universidade Estadual de Londrina. Coordenadora e colaboradora em Projetos de Pesquisa na área de embalagens biodegradáveis de amido, orientadora do Mestrado em Biotecnologia Departamento de Bioquímica e Biotecnologia da UEL. Revisora de periódicos nacionais e internacionais.

Maria Victória Eiras Grossmann, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina.

Fábio Yamashita, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina.

Published

2010-04-30

How to Cite

Mali, S., Grossmann, M. V. E., & Yamashita, F. (2010). Starch films: production, properties and potential of utilization. Semina: Ciências Agrárias, 31(1), 137–156. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n1p137

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