Physicochemical characteristics and fatty acids profile of olive oils from different varieties of olive tree in southern Minas Gerais - Brazil

Authors

  • Luiz Gustavo Vieira Cardoso Universidade Federal de Lavras
  • Maria de Fátima Piccolo Barcelos Universidade Federal de Lavras
  • Adelson Francisco de Oliveira Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
  • Juciane de Abreu Ribeiro Pereira Universidade Federal de Lavras
  • Wilson César de Abreu Universidade Federal de Lavras
  • Flávio de Araujo Pimentel Universidade Federal de Lavras
  • Maria das Graças Cardoso Universidade Federal de Lavras
  • Michel Cardoso de Angelis Pereira Universidade Federal de Lavras

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n1p127

Keywords:

Olive oil, Olive tree, Fatty acids, Oleic acids

Abstract

This work had as an objective, to analyze, both physically and chemically, five olive tree varieties  kept in the EPAMIG Germplasm Bank at the Experimental Farm, in the town of  Maria da Fé, MG. Physical characteristics of the fruits and seeds (weight, diameter and length) and some chemical characteritics of the oils extracted from five varieties (acidity, iodine, saponification, peroxide indices and the fatty acid profile) were evaluated. The Negroa variety presented an average percent of lipids (28.2%) significantly higher than the others (p < 0.05). Out of the studied varieties,  both Negroa and JB1 showed the highest yield and acidity values and the saponification, iodine and peroxide indices were more consistent with the ANVISA norms (2005) and the Codex Alimentarius (2003). All the varieties grown at Maria da Fé presented oleic acid levels within those recommended by Codex alimentarius and significantly higher than the analyzed commercial extra virgin oleic acid level (p < 0.05). The fatty acid profile found showed that all the varieties (JB1, Negroa, Ascolano 315, 0025 and 0004) have adequate values for the main groups of fatty acids, compared with the legislation. The results point out that the Negroa and JB1 varieties present better potential for use in olive oil production.

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Author Biographies

Luiz Gustavo Vieira Cardoso, Universidade Federal de Lavras

Mestre em Ciência dos Alimentos. DCA/UFLA - Universidade Federal de Lavras. Caixa Postal 3037, Lavras/MG.

Maria de Fátima Piccolo Barcelos, Universidade Federal de Lavras

Professora da UFLA - Universidade Federal de Lavras. Campus Universitário, CEP: 37200-000, Caixa Postal 3037. Lavra/MG.

Adelson Francisco de Oliveira, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais

Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG). Caixa Postal 3037, Lavras/MG.

Juciane de Abreu Ribeiro Pereira, Universidade Federal de Lavras

Mestre em Ciência dos Alimentos. DCA/UFLA - Universidade Federal de Lavras. Caixa Postal 3037, Lavras/MG.

Wilson César de Abreu, Universidade Federal de Lavras

Doutorando em Ciência dos Alimentos. DCA/UFLA - Universidade Federal de Lavras. Caixa Postal 3037, Lavras/MG.

Flávio de Araujo Pimentel, Universidade Federal de Lavras

Doutorando em Ciência dos Alimentos. DCA/UFLA - Universidade Federal de Lavras. Caixa Postal 3037, Lavras/MG.

Maria das Graças Cardoso, Universidade Federal de Lavras

Professor da UFLA - Universidade Federal de Lavras. Campus Universitário, CEP: 37200-000, Caixa Postal 3037. Lavra/MG.

Michel Cardoso de Angelis Pereira, Universidade Federal de Lavras

Professor da UFLA - Universidade Federal de Lavras. Campus Universitário, CEP: 37200-000, Caixa Postal 3037. Lavra/MG.

Published

2010-03-30

How to Cite

Cardoso, L. G. V., Barcelos, M. de F. P., Oliveira, A. F. de, Pereira, J. de A. R., Abreu, W. C. de, Pimentel, F. de A., … Pereira, M. C. de A. (2010). Physicochemical characteristics and fatty acids profile of olive oils from different varieties of olive tree in southern Minas Gerais - Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 31(1), 127–136. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n1p127

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