Mineral composition of legumes forages cultivated under different levels of shade

Authors

  • João Carlos de Carvalho Almeida Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Norberto Silva Rocha Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Delci de Deus Nepomuceno Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Raphael Pavesi Araújo Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Tatiana Oliveira da Silva Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Mirton José Frota Morenz Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • João Batista Rodrigues de Abreu Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Carlos Augusto Brandão de Carvalho Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Robert de Oliveira Macedo Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p367

Keywords:

Calopogonium mucunoides, Macrotyloma axillare, Neonotonia wightii Pueraria Phaseoloides.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the composition of calcium, phosphorus and potassium, and the leaf: stem ratio of four tropical forage legumes: Calopogonium mucunoides (calopo), Pueraria phaseoloides (puero), Macrotyloma axillare (archer) and Neonotonia wightii (perennial soybean), under different levels of artificial shade (0, 30, 50 and 70%) in the summer and autumn seasons of 2006 and 2007, respectively. The experimental design was a randomized complete block in factorial 4x4 design with four replications. Was used SNK test at 5% probability to evaluate the effect of the legume species and regression analysis to test the effect of the level of shading. There was a trend of increase in the concentration of 3 independent minerals examined the season. In contrast, there was a reduction in the leaf: stem ratio and a slight increase in specific leaf area archer, perennial soybean and puero (R2 ? 40%), which suggests small effect of shading on the morphology of leaves of 3 forage legumes, which in turn have little effect concentrating minerals, besides these finding is confirmed the annual calopo behavior, which prevents their use as legume forage for the autumn season.

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Author Biographies

João Carlos de Carvalho Almeida, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. do Instituto de Zootecnia da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Norberto Silva Rocha, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da UFRRJ, Seropédica, RJ.

Delci de Deus Nepomuceno, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da UFRRJ, Seropédica, RJ.

Raphael Pavesi Araújo, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da UFRRJ, Seropédica, RJ.

Tatiana Oliveira da Silva, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da UFRRJ, Seropédica, RJ.

Mirton José Frota Morenz, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA, Juiz de Fora, MG.

João Batista Rodrigues de Abreu, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. do Instituto de Zootecnia da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Carlos Augusto Brandão de Carvalho, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. do Instituto de Zootecnia da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Robert de Oliveira Macedo, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. do Instituto de Zootecnia da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Published

2015-02-28

How to Cite

Almeida, J. C. de C., Rocha, N. S., Nepomuceno, D. de D., Araújo, R. P., Silva, T. O. da, Morenz, M. J. F., Abreu, J. B. R. de, Carvalho, C. A. B. de, & Macedo, R. de O. (2015). Mineral composition of legumes forages cultivated under different levels of shade. Semina: Ciências Agrárias, 36(1), 367–376. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p367

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