Neutral semi-purified glycerin in starting pigs feeding

Autores

  • Adriana Gomez Gallego Universidade Estadual de Maringá
  • Ivan Moreira Universidade Estadual de Maringá
  • Paulo Cesar Pozza Universidade Estadual de Maringá
  • Paulo Levi de Oliveira Carvalho Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Lina Maria Peñuela-Sierra Faculdad Del Medicina Veterinária y Zootecnia da Universidad Del Tolima
  • Clodoaldo de Lima Costa Filho Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2831

Palavras-chave:

Biodiesel, Digestibility, Glycerol, Performance.

Resumo

Glycerin is a major co-product resulting from biodiesel production, and it has been proposed as a highenergy source for use in swine diets. However, it is necessary to determine the nutritional value of neutral semi-purified glycerin (NSPG). In this study two experiments were carried out to determine the nutritional value, evaluated the performance and economic feasibility of starting piglets fed on neutral semi-purified glycerin. A digestibility trial (Experiment I) was conducted using 30 crossbred barrows with an initial average body weight of 42.91±1.58 kg. The glycerin levels used in the digestibility assay were 4, 8, 12 and 16% of the basal diet (corn + soybean meal based). The digestible energy (DE) and metabolizable (ME) energy values of glycerin were estimated by regression of DE and ME (kcal/kg) intake associated with glycerin vs. glycerin intake (kg). The values (as-fed-basis) of DE and ME (kcal/ kg) obtained were 3,298 and 2,531, respectively. In Experiment II, 100 piglets (50 gilts and 50 barrows) with BW = 15.14±0.06 to 30.28±0.65 were allotted in a randomized design using four inclusion levels (3.5, 7.0, 10.5 and 14%) of NSPG. There were ten replicates with two piglets per experimental unit. Additionally, a control diet containing no glycerin (0%) was formulated. The results show it is feasible to use up to 14% NSPG in piglet feed without impairing performance and plasma chemistry.

Biografia do Autor

Adriana Gomez Gallego, Universidade Estadual de Maringá

Pós-graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá

Ivan Moreira, Universidade Estadual de Maringá

Prof., Deptº de Zootecnia, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Paulo Cesar Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof., Deptº de Zootecnia, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Paulo Levi de Oliveira Carvalho, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof., Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Lina Maria Peñuela-Sierra, Faculdad Del Medicina Veterinária y Zootecnia da Universidad Del Tolima

Profª, Faculdad Del Medicina Veterinária y Zootecnia da Universidad Del Tolima, UT, Ibagué, Tolima, Colômbia.

Clodoaldo de Lima Costa Filho, Universidade Estadual de Maringá

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

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Publicado

2014-11-06

Como Citar

Gallego, A. G., Moreira, I., Pozza, P. C., Carvalho, P. L. de O., Peñuela-Sierra, L. M., & Costa Filho, C. de L. (2014). Neutral semi-purified glycerin in starting pigs feeding. Semina: Ciências Agrárias, 35(5), 2831–2842. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2831

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