Competitiveness and commercial barriers to Brazilian chicken production from the perspective of managers: An evaluation using the Cross Impacts Matrix - MIC MAC

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/2317-627X.2018v6n1p23

Keywords:

Chicken, Exports, Barriers

Abstract

The objective of this study was to analyze tariff and non-tariff barriers on international trade in chicken meat and its impact on world trade between the years 2015 and 2016, based on interviews with managers of the main chicken meat producing western region of Paraná. In order to analyze the factors influencing exports, the MICMAC Method was used which pointed to internal variables such as complex legislation, internal bureaucracy and tax burden, which are considered barriers to Brazilian exports. The method also showed the external variables that can affect the competitiveness of chicken production as sanitary, technical and tariff barriers, as well as specific legislation. The MICMAC system, despite being a data analysis tool, is not able to discard irrelevant data, or to realize that this or that one does not fit well in the context to be analyzed.

Author Biographies

Arceste Leite Filho, Fundação Getúlio Vargas - FGV

Master in Regional Development and Agribusiness from Fundação Getúlio Vargas (FGV)

Mirian Beatriz Schneider, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste

Post-Doc in Economics from USP/ESALQ and PhD in Economic History from UNILEÓN/ES. Professor of the Graduate Program in Regional Development and Agribusiness at Unioeste.

References

ABPA – Associação Brasileira de Proteína Animal. Publicações. Disponível em: http://abpa-br.com.br/. Acesso em 15/12/2015.

ABPA – Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório Anual 2017. Disponível em: http://abpa-br.com.br/setores/avicultura/publicacoes/relatorios-anuais/2017. Acesso em: 18 jan. 2017.

AGÊNCIA BRASIL. Líder mundial, Brasil vende carne de frango para 150 países. Disponível em: http://agenciabrasil.ebc.com.br/economia/noticia/2015-09/lider-mundial-brasil-vende-carne-de-frango-para-150-paises. Acesso em: 20 jan. 2016.

AVISITE. O Portal da Avicultura. Cai a competitividade do frango brasileiro. Disponível em http://www.avisite.com.br/clipping/imprimir.php?codclipping=21622. Acesso em: 15 dez. 2015.

AVISITE. Os 25 principais importadores da carne de frango brasileira em 2016. Disponível em http://www.avisite.com.br/noticias/imprimir.php?codnoticia=17624. Acesso em: 20 jan. 2016

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Brasil e Rússia vão intensificar comércio com prelisting de produtos de origem animal. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/comunicacao/noticias/2015/07/brasil-e-russia-vao-intensificar-comercio-com-prelisting-de-produtos-de-origem-animal. Acesso em: 18 jan. 2016.

BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Indústria e Comércio Exterior/Secretaria de Comércio Exterior. Barreiras externas às exportações brasileiras. Disponível em: http://www.desenvolvimento.gov.br. Acesso em: 12 jan. 2016.

BRASIL. Rastreabilidade e segurança alimentar. Boletim Técnico, Lavras, n. 91, p. 1-25, 2012.

BRASIL. Novos mercados e a alta do dólar puxam ganhos dos exportadores de carne de frango. Seção Economia e Emprego. 11/09/2015. Disponível em http://www.brasil.gov.br/economia-e-emprego/2015/09/novos-mercados-e-alta-do-dolar-puxam-ganhos-dos-exportadores-de-carne-e-frango. Acesso em: 12 jan. 2016

CEPEA – Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada – Esalq/USP. Frango/CEPEA. Setor avícola em 2015 e perspectivas para 2016. Disponível em: http://cepea.esalq.usp.br/frango/custos/2015/03Set_Dez.pdf. Acesso em: 19 jan. 2016.

CODEX ALIMENTARIUS. 2012. Disponível em: http://www.codexalimentarius.org/. Acessado em 13/01/2016.

DIAS, A. R. Barreiras não tarifárias as exportações de carne bovina no Rio Grande do Sul sob a ótica do sistema integrado agroindustrial (SIAN). 2003. 215 f. Dissertação (Mestrado em Agronegócios) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2003.

EBC – Empresa Brasil de Comunicação. Líder mundial, Brasil vende carne de frango para 150 países. 2015. Disponível em: http://www.ebc.com.br/noticias/economia/2015/09/lider-mundial-brasil-vende-carne-de-frango-para-150-paises. Acesso em 18 dez. 2015.

FARIA, R. N. de. Avaliação dos efeitos das exigências técnicas nas exportações brasileira de alimentos. 2009. 170 f. Tese (Doutorado em Ciências) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2009.

FRANÇA, J. M. Barreiras técnicas e desempenho da cadeia produtiva de frangos no estado do Paraná. 2006. 130f. Tese (Doutorado em Engenharia de Produção e Sistemas) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção, Universidade Federal de Santa Catarina, 2006.

G1.Apesar da carne Fraca, exportação de carnes brasileiras sobe 9% em março. Seção Economia. Disponível em https://g1.globo.com/economia/noticia/balanca-comercial-registra-superavit-recorde-em-marco.ghtml. Acesso em: 18 jan. 2018

GODET, M. From Antecipation to Action. A handbook of Strategic Prospective. Paris, França: United Nations, UNESCO,1993.

GODET, M. A prospectiva estratégica: para as empresas e os territórios, UNESCO, 2011.

GONÇALVES, J. S.; PEREZ, L. H. Exportações brasileiras da cadeia de produção de aves no período 2000-2005: origem, destino e agregação de valor. Informações Econômicas, v. 36, n. 7, p. 32-47, 2006.

IEA – Instituto de Economia Agrícola. Brasil, OMC e o Comércio Desleal. Análises e Indicadores do Agronegócio. v.4, n.9, setembro/2009. Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/AIA/AIA-36-2009.pdf. Acesso em: 09 jan. 2016.

LIPSOR. MICMAC - Software Version 6.1.2 2003/2004, Matrice d’Impacts Croisés Multiplication Appliqués à un Classement. Disponível em http://www.3ie.org/lipsor/ download/formulaire_uk.php França. 2004.

MARCIAL. C.; GRUMBACH, R. J. S. Cenários Prospectivos. Como Construir um Futuro Melhor. Editora FGV. Rio de Janeiro, Brasil. 148p. 2004.

MARCIAL. C.; GRUMBACH, R. J. S. Barreiras Técnicas ao Comércio. Disponível em: http://www.desenvolvimento.gov.br//sitio/interna/interna.php?area=5&menu=733. Acesso em: 08 jan. 2016.

PAULA, S. R. L.; FAVERET FILHO, P. S. C. Exportações de carne de frango. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, n. 17, p. 93-108, 2007.

SECEX – Secretaria de Comércio Exterior. Publicações. Disponível em: www.desenvolvimento.gov.br. Acesso em 03 jan. 2016.

SILVEIRA, L. M. Entendendo a OMC e seu sistema de solução de controvérsias. Disponível em: http://internacionaleconomico.blogspot.com.br/2011/07/entendendo-omc-e-solucao-dos-conflitos.html. Acesso em: 04 jan. 2016.

TURRA, F. Avicultura: competitividade em jogo. Jornal Gazeta do Povo. Disponível em http://www.gazetadopovo.com.br/opiniao/artigos/avicultura-competitividade-em-jogo-3t3e697wh57naj1ysxryqrxam. Acesso em: 18 jan. 2018.

VERGARA, F. H.; NETTO, O. M. C. Análise estrutural por meio da metodologia MicMac aplicada à gestão dos recursos hídricos: o caso da região Hidrográfica da UHE Lajeado na bacia do rio Tocantins, Brasil. REGA, v. 4, n. 2, p. 5-20, jul./dez. 2007.

VILANCULOS, A.J.; NHASSENGO, O.; CAFÉ, M. B. A cadeia de valor da carne de frango no estado de goiás: uma visão atual e algumas reflexões comparativas sobre a produção de carne de frango em chibuto–Moçambique. Sociedade e Território, v. 27, n. 3, p. 79-94, 2015.

Published

2018-05-03

How to Cite

Leite Filho, A., & Schneider, M. B. (2018). Competitiveness and commercial barriers to Brazilian chicken production from the perspective of managers: An evaluation using the Cross Impacts Matrix - MIC MAC. Economia & Região, 6(1), 23–45. https://doi.org/10.5433/2317-627X.2018v6n1p23

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.