Assessment of low amounts of meat and bone meal in the diet of laying hens by using stable isotopes

Autores

  • Luciene Aparecida Madeira Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Juliana Célia Denadai Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Carlos Ducatti Universidade Estadual Paulista
  • Antonio Celso Pezzato Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Priscila Cavalca de Araujo Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Maria Márcia Pereira Sartori Universidade Estadual Paulista
  • Carla Cachoni Pizzolante Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Brotas
  • José Roberto Sartori Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p1155

Palavras-chave:

Carbon-13, Corn gluten, Yeast, Nitrogen-15.

Resumo

The aim of this study was to assess whether the inclusion of low amounts of ingredients such as wheat bran, corn gluten and yeast in the diet of laying hens can interfere with the traceability of meat and bone meal (MBM) in eggs and its fractions (albumen and yolk). We used 256 laying hens distributed across eight treatment groups, which consisted of a diet based on corn-soybean-wheat (CSW) bran meal and other diets that had additions comprising gluten and/or (MBM) and/or yeast. To analyse the isotopic ratios (13C:12C and 15N:14N), on the 28th and 56th days, 16 eggs were randomly taken for each treatment (four for each repetition), where eight eggs (two for each repetition) were used to harvest yolk and albumen samples and the remaining eight (two for each repetition) were used to analyse the whole egg. We concluded that detection of 2.0% MBM in the egg and its fractions is possible; however, the results for treatments containing gluten and yeast were not different from those containing MBM. Therefore, the inclusion of 3.0% gluten and/or yeast does not result in different ?13C and ?15N isotopic values in the egg and its fractions compared to the values obtained with the addition of 2.0% MBM in the diet.

 

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Biografia do Autor

Luciene Aparecida Madeira, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

Juliana Célia Denadai, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Profª, Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

Carlos Ducatti, Universidade Estadual Paulista

Prof., UNESP, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

Antonio Celso Pezzato, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

Priscila Cavalca de Araujo, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Profª, Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

Maria Márcia Pereira Sartori, Universidade Estadual Paulista

Pesquisadora, UNESP, Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de produção e Melhoramento Vegetal, Fazenda Lageado, Botucatu, SP, Brasil.

Carla Cachoni Pizzolante, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Brotas

Pesquisadora, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Brotas, UPD, Brotas, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Brotas, SP, Brasil.

José Roberto Sartori, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Distrito de Rubião Júnior, Botucatu, SP, Brasil.

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Publicado

2015-04-22

Como Citar

Madeira, L. A., Denadai, J. C., Ducatti, C., Pezzato, A. C., Araujo, P. C. de, Sartori, M. M. P., … Sartori, J. R. (2015). Assessment of low amounts of meat and bone meal in the diet of laying hens by using stable isotopes. Semina: Ciências Agrárias, 36(2), 1155–1168. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p1155

Edição

Seção

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