The Coffee Sector in the South of Minas and in Nepomuceno-MG between the 1950s and 1990s

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/2447-1747.2021v30n1p129

Keywords:

Coffee sector, Sul de Minas, Nepomuceno-MG.

Abstract

Coffee sector gained prominence in the economy in the South of Minas Gerais in the 19th century. In the first half of the 20th century, it became the most relevant economic activity in many municipalities in the state of Minas Gerais. Considering the importance of the coffee sector for the Southern region of Minas and the municipality of Nepomuceno, the article discusses the main elements of its coffee culture between 1950s and 1990s. The methodological procedures adopted were bibliographic research and document analysis. Between the 1950s and 1980s, the Brazilian State, through various agencies, encouraged the modernization of coffee production in the South of Minas Gerais, adherence to the technologic package resulting from the Green Revolution, the replacement of low productivity coffee plantations and the foundation of private cooperatives. Especially from the late 1980s and early 1990s, neoliberal policies came to coffee culture and the state’s role in the sector was diminished. Private Cooperatives started to perform the function previously exercised by the State. Thus, there was an increase in the volatility of coffee prices, mainly affecting small coffee producters.

Author Biography

Lucas Guedes Vilas Boas, CEFET - MG

PhD in Geography - UFMG. Adjunct Professor - CEFET - MG.

References

ANDRADE, R. G. R. A Expansão da Cafeicultura em Minas Gerais: Da Intervenção do Estado A Liberalização do Mercado. 1994. 164 f. Dissertação (Mestrado em Economia) - Centro de Desenvolvimento e Planejamento Regional, Faculdade de Ciências Econômicas, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 1994.

ARAÚJO FILHO, J. R. O café, riqueza paulista. Boletim Paulista de Geografia, São Paulo, n. 68, p. 51-124, 1992.

BARONE, M. Circuito Espacial Produtivo e Círculos de Cooperação dos Cafés Especiais: Possibilidades e Limites do Salto de Escala das Cooperativas de Café do Sul de Minas Gerais. In: XII ENCONTRO NACIONAL DA ANPEGE, XII, 2017, Porto Alegre. Anais [...]. Porto Alegre: ANPEGE, 2017. p. 13970-13982.

BROGGIO, C. ; DROULERS, M. ; GRANDJEAN, P. A Dinâmica Territorial da Cafeicultura Brasileira – Dois Sistemas de Produção em Minas Gerais. Revista TERRITÓRIO, Rio de Janeiro, v. 04, n. 06, p. 73-91, 1999.

CARVALHO, E. T. Fluidez Territorial e Logística da Produção Cafeeira no Sul de Minas. 2013. 90 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Instituto de Geociências, Universidade Estadual de Campinas, Campinas, 2013.

CASTILHO, F. F. A. Entre a locomotiva e o fiel da balança: a transição da mão de obra no Sul de Minas (1870-1918). 2009. 177 f. Dissertação (Mestrado em História) - Programa de Pós-Graduação em História, Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, 2009.

COELHO, A. J. E. Sul de Minas – Excelência em Café. Varginha: Edições Alba, 2012.

COOPERATIVA REGIONAL DOS CAFEICULTORES EM GUAXUPÉ - COOXUPÉ. Preço Médio das Sacas de Café Vendidas na Cooxupé em US$. Cooxupé, 2018. Disponível em: <http://portalweb.cooxupe.com.br:8080/portal/precohistoricocafe.jsp>. Acesso em: 15 jan. 2019.

COULIS, J. E. Rooted in Coffee – Deregulation, Economic Crisis and Restructuring Power in the Brazilian Coffee Sector: How Small-Scale Coffee Producers Responded to the Coffee Crisis in Sul de Minas. 2011. 140 f. Dissertação (Mestrado em História) - Departamento de História, Universidade de Guelph, Ontario, Canadá, 2011.

DELFIM NETTO, A. O problema do café no Brasil. 3. ed. São Paulo: Editora UNESP, 2009.

FREDERICO, S. Expansão da fronteira agrícola moderna e consolidação da cafeicultura científica globalizada no Oeste da Bahia. Boletim Campineiro de Geografia, Campinas, v. 02, n. 02, p. 279-302, 2012.

FREDERICO, S. Lógica das commodities, finanças e cafeicultura. Boletim Campineiro de Geografia, Campinas, v. 03, n. 01, p. 97-116, 2013.

FREDERICO, S. Globalização, competitividade e regionalização: a cafeicultura científica globalizada no território brasileiro. GeoUSP – Espaço e Tempo, São Paulo, v. 18, n. 01, p. 55-70, 2014.

FREDERICO, S. Território e cafeicultura no Brasil: uma proposta de periodização. GeoUSP – Espaço e Tempo, São Paulo, v. 21, n. 01, p. 73-101, 2017.

HARVEY, D. O Enigma do Capital e as crises do capitalismo. Tradução de João Alexandre Peschanski. São Paulo: Editora Boitempo, 2011.

HARVEY, D. Os Limites do Capital. Tradução de Magda Lopes. São Paulo: Editora Boitempo, 2013.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Enciclopédia dos Municípios Brasileiros – XXVI Volume. Rio de Janeiro: IBGE, 1959.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. A Geografia do Café. Rio de Janeiro: IBGE/Coordenação de Geografia, 2016.

MARX, K. O Capital (Crítica da Economia Política) – Livro 3 - O Processo Global de Produção Capitalista. Volume VI. Tradução de Moacyr Félix. 3. ed. Rio de Janeiro: Editora Civilização Brasileira. 1983, p. 705-1079.

MARX, K. O Capital (Crítica da Economia Política) – Volume I. Tomo II. Tradução de Régis Barbosa e Flávio R. Koethe. São Paulo: Editora Abril Cultural, 1984.

MARX, K. Manuscritos Econômico-Filosóficos. Tradução de Alex Marins. São Paulo: Editora Martin Claret. 2006.

MERGULHÃO, A. D. Os Fluxos, as Relações e os Agentes Envolvidos na Produção e Comercialização do Café Produzido Atualmente no Brasil. Revista da Anpege, v. 13, n. 22, p. 57-85, 2017.

OLIVEIRA, A. U. Modo Capitalista de Produção, Agricultura e Reforma Agrária. 1. ed. São Paulo: FFLCH/ Labur Edições, 2007.

PELEGRINI, D. F. ; SIMÕES, J. C. Desempenho e Problemas da Cafeicultura no Estado de Minas Gerais: 1934 a 2009. Campo-Território, Uberlândia, v. 06, n. 12, p. 183-199, 2011.

PORTO-GONÇALVES, C. W. A nova questão agrária e a reinvenção do campesinato: o caso do MST. Geografias, Belo Horizonte, v. 01, n. 01, p. 07-25, 2005.

RICE, R. Coffee Production in a Time of Crisis: Social and Environmental Connections. SAIS Review, v. 23, n. 01, p. 221-245, 2003.

ROLLO, M. A. P. As Novas Dinâmicas do Território Brasileiro no Período Técnico-Científico-Informacional: O Circuito Espacial de Produção do Café e Respectivo Círculo de Cooperação no Sul de Minas. 2009. 128 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Instituto de Geociências e Ciências Exatas, Universidade Estadual Paulista, Rio Claro, 2009.

SOUZA, M. C. M. Cafés Sustentáveis e Denominação de Origem: A Certificação de Qualidade na Diferenciação de Cafés Orgânicos, Sombreados e Solidários. 2006. 192 f. Tese (Doutorado em Ciência Ambiental) - Programa de Pós-Graduação em Ciência Ambiental, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2006.

VACA, S. T. A Aurora de Nepomuceno – Terceira Parte. Revista de Aniversário – Folha Independente em Revista, Nepomuceno. v. 09, n. 16, 2015.

VALE, A. R. ; CALDERARO, R. A. P. ; FAGUNDES, F. N. A Cafeicultura em Minas Gerais: Estudo Comparativo entre as Regiões Triângulo Mineiro/Alto Paranaíba e Sul/Sudoeste. Campo-Território, Uberlândia, v. 09, n. 18, p. 01-23, 2014.

VILAS BOAS, L. G. Segurança Alimentar e Relações Capitalistas no Campo e na Cidade: O Exemplo de Nepomuceno-MG. 2016a. 233 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Programa de Pós-Graduação em Geografia, Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, 2016a.

VILAS BOAS, L. G. Renda da Terra Agrícola em Nepomuceno-MG. Sociedade e Território, Natal, v. 28, n. 01, p. 48-69, 2016b.

VILAS BOAS, L. G. A Questão Agrária no Município de Nepomuceno-MG. Campo-Território, Uberlândia, v. 11, n. 24, p. 344-373, 2016c.

WATSON, K. ; ACHINELLI, M. L. Context and contingency: the coffee crisis for conventional small-scale coffee farmers in Brazil. The Geographical Journal, Royal Geographical Society, v. 174, n. 03, p. 223-234, 2008.

Published

2020-12-30

How to Cite

Vilas Boas, L. G. (2020). The Coffee Sector in the South of Minas and in Nepomuceno-MG between the 1950s and 1990s. GEOGRAFIA (Londrina), 30(1), 129–148. https://doi.org/10.5433/2447-1747.2021v30n1p129

Issue

Section

Articles