Replacement of soybean meal by soybean in multiple supplements for beef heifers grazing Urochloa decumbens during the dry season

Authors

  • Daniel Mageste de Almeida Universidade Federal de Viçosa
  • Mário Fonseca Paulino Universidade Federal de Viçosa
  • Marcos Inácio Marcondes Universidade Federal de Viçosa
  • Luciana Navajas Rennó Universidade Federal de Viçosa
  • Lívia Vieira de Barros Universidade Federal de Mato Grosso
  • Leandro Soares Martins Universidade Federal de Viçosa
  • Faider Alberto Castaño Villadiego Universidade Federal de Viçosa
  • Sidnei Antônio Lopes Universidade Federal de Viçosa
  • David Contreras Marquez Universidade Federal de Viçosa
  • Aline Gomes da Silva Universidade Federal de Viçosa
  • Roman Maza Ortega Universidade Federal de Viçosa
  • Javier Enrique Garces Cardenas Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4601

Keywords:

Dry, Soybean, Supplementation.

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of replacing soybean meal with soybean in multiple supplements on nutritional parameters, microbial efficiency and productive and reproductive performance of heifers grazing in Urochloa decumbens during the drought period. Were used 39 crossbred heifers of initial age and initial weight of 21 months and 309.5±7 kg, respectively. The experimental design was completely randomized with four treatments with eight replicates, and a control treatment with seven replications. Two treatments had soybean meal as the protein source and two treatments had soybean as the protein source, containing 25% and 40% crude protein. The amount of supplement offered was 1.0 kg/animal/day. The animals of the control group received only mineral salt ad libitum. The supplemented animals had higher average daily gain (ADG) than control animals (P<0.10), and there was no difference in ADG among the supplements (P>0.10). There was an effect of supplementation (P <0.10) on intake of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), non-fiber carbohydrates (NFC), total digestible nutrients (TDN) and neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDF). There were no differences (P>0.10) on intake of OM and DM grazing between the supplemented and non-supplemented. Supplementation improved DM digestibility and all constituents of the diet (P<0.10). It was found that the provision of multiple supplements optimizes the performance of heifers grazing during the dry season, and that the substitution of soybean meal by soybean did not improve productive performance of animals.

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Author Biographies

Daniel Mageste de Almeida, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Mário Fonseca Paulino, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Marcos Inácio Marcondes, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Luciana Navajas Rennó, Universidade Federal de Viçosa

Profs. Drs., UFV, Viçosa,MG.

Lívia Vieira de Barros, Universidade Federal de Mato Grosso

Profa, Dra, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, campus Cuiabá. Cuiabá, MT, Brasil.

Leandro Soares Martins, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Faider Alberto Castaño Villadiego, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Medicina Veterinária, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Sidnei Antônio Lopes, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

David Contreras Marquez, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Aline Gomes da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Roman Maza Ortega, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

Javier Enrique Garces Cardenas, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil. 

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Published

2015-12-16

How to Cite

Almeida, D. M. de, Paulino, M. F., Marcondes, M. I., Rennó, L. N., Barros, L. V. de, Martins, L. S., … Cardenas, J. E. G. (2015). Replacement of soybean meal by soybean in multiple supplements for beef heifers grazing Urochloa decumbens during the dry season. Semina: Ciências Agrárias, 36(6Supl2), 4601–4612. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4601

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