Rumen papillae keratinization, cell glycogen and chemical composition of the meat from young bulls fed different levels of concentrate and babassu mesocarp bran

Autores

  • Simone Santos Barros Universidade Federal do Tocantins
  • Rossini Sôffa da Cruz Universidade Federal do Tocantins
  • Lázaro Moreira de Melo Junior Universidade Federal do Tocantins
  • Domenica Palomaris Mariano de Souza Universidade Federal do Tocantins
  • Sandro Estevan Moron Universidade Federal do Tocantins
  • Emerson Alexandrino Universidade Federal do Tocantins
  • Regis Luis Missio Universidade Federal do Tocantins
  • José Neuman Miranda Neiva Universidade Federal do Tocantins
  • João Restle Universidade Federal do Tocantins
  • Viviane Mayumi Maruo Universidade Federal do Tocantins
  • Luciano Fernandes Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Adriano Tony Ramos Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1671

Palavras-chave:

Biodiesel, Beef cattle, Liver, Hyperkeratinization, Rumen papillae.

Resumo

This study aimed to assess the rumen papillae keratinization, cellular levels of liver and muscle glycogen, and the chemical composition of meat from feedlot-finished Nellore young bulls fed with levels of concentrate and babassu mesocarp bran. Twenty-eight animals with initial age of 21 months and initial body weight of 356.7 ± 19 kg were randomized to the following treatments: two levels of concentrate in the diet (65% and 71%), with or without inclusion of 35% of babassu mesocarp bran. Fragments of liver, muscle and rumen were obtained after slaughter of the animals. Levels of concentrate and babassu mesocarp bran in the diet did not affect the quantities of liver and muscle glycogen, and did not induce hyperkeratinization of rumen papillae. The chemical composition of the meat was not affected by the studied factors. The inclusion of 35% babassu mesocarp bran in high concentrate diets does not induce hyperkeratinization of rumen papillae, and does not change the amount of muscle and liver glycogen or the chemical characteristics of meat of Nellore young bulls.

 

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Biografia do Autor

Simone Santos Barros, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Mestrado em Ciência Animal Tropical, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Rossini Sôffa da Cruz, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Doutorado em Ciência Animal Tropical, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Lázaro Moreira de Melo Junior, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Graduação em Medicina Veterinária, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Domenica Palomaris Mariano de Souza, Universidade Federal do Tocantins

Profa, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Sandro Estevan Moron, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Emerson Alexandrino, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Regis Luis Missio, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Depto de Agronomia, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Pato Branco, PR, Brasil.

José Neuman Miranda Neiva, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

João Restle, Universidade Federal do Tocantins

 

Bolsista PVNS CAPES, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

 

Viviane Mayumi Maruo, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Adriano Tony Ramos, Universidade Federal do Tocantins

Prof., Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

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Publicado

2015-06-10

Como Citar

Barros, S. S., Cruz, R. S. da, Melo Junior, L. M. de, Souza, D. P. M. de, Moron, S. E., Alexandrino, E., … Ramos, A. T. (2015). Rumen papillae keratinization, cell glycogen and chemical composition of the meat from young bulls fed different levels of concentrate and babassu mesocarp bran. Semina: Ciências Agrárias, 36(3), 1671–1684. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1671

Edição

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